Knarr, (tolkning av Äskekärrsskeppet, daterat till 900-talet.) Byggd i Göteborg, sjösatt 1994.

Längd: 16,3 m, bredd: 4,8 m, bruttovikt 19 ton.

Klinkbyggd i ek på ek, mast och rå i gran, segel i linne.

Segelyta: 88 kvm, ingen motor, 6 par åror.

Djup: 1,2 m, med styråra 1,75 m.

Ägare: Sällskapet Vikingatida Skepp

Vidfamne är en knarr. Denna lastdryga skeppstyp användes under vikingatiden av nordborna som handels- och lastfartyg, samt vid koloniseringen av bland annat Island och Grönland. Knarren var mycket sjövärdig och hade goda seglingsegenskaper, något som märks idag när Vidfamne seglar. Allra bäst kommer skeppet till sin rätt i öppen halvvind, då det är mäktigt att brassa på för fullt. 12 knop har då loggats, (går det snabbare finns inte utrymme att kolla sådana detaljer...) Även under ren slör och läns är råseglet till sin fördel. Men även att Kryssa går utmärkt! Vidfamne kan gå 65 grader, men har då en viss avdrift. Även om dåtidens besättningar oftast väntade på förlig vind, var kryssningsförmåga viktig. Knarren var i motsats till långskeppen/krigsskeppen tung och otymplig att ro, samt hade mindre besättning och färre åror. Att närma sig en kust med pålandsvind utan möjlighet att slå sig ut, var mindre hälsosamt.

Vidfamne är ett väldigt stabilt och välbalanserat skepp, samtidigt som hon är en spännande utmaning att segla. Att gå över stag är en invecklad manöver, medan att kovända är lätt. Det finns även en del "trix" en samspelt besättning kan göra, som att brassa back, (då skeppet i princip tvärstannar.)  Vid behov och rätt vind, kan det segla baklänges, tex. ut från en brygga. Vidfamne kan också ligga bi, vilket inte är så lätt med enmastade råseglare.

Vidfamne seglar oftast på västkusten och i Göteborgs skärgård, men har även varit till Roskilde, Oslo, Stavern, samt i Vänern. Det görs både dags- och veckoseglingar där både nya och gamla medlemmar är välkomna, för mer info se http://vidfamne.se/